Site Loader

A kölcsönadott pénz visszafizetésének legegyszerűbb biztosítéka, ha a kölcsönszerződést közjegyzői okiratba foglaltatjuk. Ebben az esetben, ha az adós nem fizet pontosan vagy időben, a törvényi feltételek fennállása esetén peres eljárás nélkül megindulhat a végrehajtás.

A közjegyzői okiratba foglalt kölcsönszerződés az adóst is védi arra az esetre, ha a kölcsönadó több pénzt követelne tőle vissza, mint amennyiben megállapodtak. Nem véletlen, hogy a bankok csaknem minden esetben közjegyzői okirathoz kötik a hitel folyósítását. Természetesen a cégek vagy magánszemélyek közti kölcsönnyújtás esetében is fennáll ez a lehetőség, amivel érdemes élni.  A közokiratba foglalt kölcsönszerződés biztosítja, hogy a kölcsönt vita és pereskedés nélkül, a rögzített feltételek szerint visszafizesse az adós.


Miért jár jól, ha közjegyzőnél köti a kölcsönszerződést?

  • Közvetlen végrehajthatóság

A közjegyzői okiratban foglaltak közvetlenül végrehajthatók, ami azt jelenti, hogy a törvényi feltételek fennállása esetén – azaz például, ha az adós nem fizet a megadott időben – a feleknek nem kell bírósághoz fordulni és hosszú éveken keresztül pereskedni, a követelés azonnal végrehajthatóvá válik. Ebben az esetben a közjegyző végrehajtási záradékkal látja el a közokiratot, vagyis ez alapján a végrehajtó közvetlenül, peres eljárás nélkül behajtja az adott követelést.

  • Teljes körű tájékoztatás

A közjegyző elkészíti a szerződést, elintézi a földhivatali vagy egyéb hatósági ügyeket, valamint teljes körű tájékoztatást nyújt a szerződő felek számára a szerződéshez kapcsolódó jogaikról és a kötelezettségeikről. A közjegyző mint független és pártatlan hatóság köteles tájékoztatni a feleket a vonatkozó jogszabályok tartalmáról, megvizsgálni azt, hogy a szerződéskötésnek vannak-e nyilvánvaló akadályai (például szerződéskötési képesség hiánya, megtévesztés, kényszer, fenyegetés), illetve a szerződésnek vannak-e nyilvánvalóan jogellenes rendelkezései. A közjegyző köteles a felek személyazonosságát a központi nyilvántartásból ellenőrizni.


Milyen dokumentumok szükségesek a kölcsönszerződéshez?

  • A szerződő felek személyi igazolványa/vezetői engedélye/útlevele és lakcímkártyája, adókártyája.

Post Author: ankamester

ITT TALÁL MEG

Képtalálatok a következőre: home svg" Budapest, Böszörményi út 19/A. félemelet 10.

Képtalálatok a következőre: email svg" iroda.ankamarton@kozjegyzo.hu

Képtalálatok a következőre: phone svg"(06-1) 201-4684, 201-8447

2020. február
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829