Site Loader

Az öröklési szerződés a végintézkedés egyik típusa. Lényege, hogy az örökhagyó életjáradékért vagy tartásért cserébe teljes vagy részleges örökösének teszi meg azt a személyt, aki gondoskodik róla. Az öröklési szerződés garanciát jelent az örökhagyónak arra, hogy örökösei élete végéig gondoskodjanak a megfelelő tartásáról, gondozásáról és ápolásáról, halála esetén illő módon történő eltemettetéséről.

Miért jár jól, ha közjegyzőnél köti az öröklési szerződést?

  • Szerződése később biztosan előkerül

A közjegyzőnél készített öröklési szerződés garanciát jelent arra, hogy az örökül hagyó halála esetén a szerződés biztosan előkerül majd, és hogy a szerződő felek akarata feltétlenül érvényesül. Ugyanis a közjegyző köteles az általa készített öröklési szerződés tényét feltüntetni a Végrendeletek Országos Nyilvántartásában, így a hagyatéki ügyben eljáró közjegyző a rendszer lekérdezésével biztosan tudomást szerez az örökhagyó után maradt öröklési szerződésről.

  • Teljes körű ügyintézés

A közjegyzői okiratba foglalt öröklési szerződés elkészítése során a közjegyző meggyőződik az ügyfelek szerződéskötési képességéről és valódi szándékáról, részletesen tájékoztatja a végrendelkezőt és az örökösöket a végrendeleti, illetve a törvényes öröklés szabályairól.

Öröklési szerződés megkötésekor a szerződéses örökös javára az ingatlan-nyilvántartásba elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyezni, amelyet a földhivatal a közjegyzői okirat alapján jegyez be.

  • Tulajdoni lap, cégkivonat lekérése, dokumentumok vizsgálata

A közjegyző köteles hiteles tulajdoni lap vagy cégkivonat lekérdezésével az aktuális tulajdoni viszonyokról és a képviseleti jogról meggyőződni, illetve a felek személyazonosságát a központi nyilvántartásból ellenőrizni.

Milyen dokumentumok szükségesek a szerződéskötéshez?

  • A szerződő felek személyi igazolványa/vezetői engedélye/útlevele és lakcímkártyája, adókártyája,
  • az ingatlan helyrajzi száma (a tulajdoni lap lekérdezéséhez),
  • ingóság beazonosításhoz szükséges adatok (pl. alvázszám, lajstromszám, számlaszám stb.).

Post Author: ankamester

ITT TALÁL MEG

Képtalálatok a következőre: home svg" Budapest, Böszörményi út 19/A. félemelet 10.

Képtalálatok a következőre: email svg" iroda.ankamarton@kozjegyzo.hu

Képtalálatok a következőre: phone svg"(06-1) 201-4684, 201-8447

2020. február
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829