Site Loader
Számos ügyben lehet szükség aláírásának közjegyzői hitelesítésére: például közbeszerzésekhez szükséges kizáró okokra vonatkozó nyilatkozatok, meghívólevelek vagy más nyilatkozatok esetén.

A közjegyző a névaláírás hitelesítés során azt tanúsítja, hogy az ügyfél előtte írta alá az adott magánokiratot, vagy az okiraton levő aláírást a közjegyző előtt a sajátjának ismeri el. A magánokiratot az ügyfél készíti el, a közjegyző pedig ezen kizárólag az ügyfél aláírását hitelesíti. Az aláírás közjegyzői hitelesítése történhet magánszemély ügyfelek részére vagy cégek és más jogi személyek képviselői részére is.

Az ügyfelek általában akkor élnek a közjegyzői aláírás hitelesítéssel, ha az egyszerű, saját kézzel tett aláíráshoz képest további biztosítékot kívánnak igénybe venni az aláírás valódisága tekintetében. Erre különösen olyankor van szükség, amikor például kárunk keletkezhet abból, ha egy aláírást az aláíró utóbb letagad. Ilyen esetek lehetnek a nagyobb, több millió forint ügyértékű, vagy egyébként értéktől függetlenül, jelentős bizonyítási érdekkel bíró ügyek, mint például a közbeszerzési pályázatok, a hitelügyletek, különféle kereskedelmi ügyletek, ingatlanügyletek. Ezen esetekben a felek gyakran közjegyzői aláírás hitelesítés mellett adnak meghatalmazást vagy nyilatkoznak bizonyos tényekről (például összeférhetetlenségről). Mindennek pedig az a célja, hogy a közjegyzői aláírás hitelesítéssel ellátott aláírás valódisága mellett ne csupán egy törvényi vélelem, hanem egy közokirati bizonyíték – a tanúsítási záradék – is szóljon.


Milyen dokumentumok szükségesek az aláíráshitelesítéséhez?

  • A dokumentum, amit a közjegyző előtt alá kíván írni (annyi példányban, amennyire szüksége van),
  • az aláíró személyi igazolványa/vezetői engedélye és lakcímkártyája,
  • amennyiben cég nevében szeretne aláírni, úgy szükség van cégjegyzékszámra vagy adószámra, illetve 30 napnál nem régebbi hiteles cégkivonatra vagy létesítő okiratra.


Mennyibe kerül az aláírás hitelesítése?

Az eljárásért fizetendő díj konkrét összegét minden esetben az eljáró közjegyző tudja meghatározni. A fizetendő összeg kapcsán keresse az eljáró közjegyzőt!  A közjegyzői díjszabásról további információt itt olvashat.

Post Author: ankamester

ITT TALÁL MEG

Képtalálatok a következőre: home svg" Budapest, Böszörményi út 19/A. félemelet 10.

Képtalálatok a következőre: email svg" iroda.ankamarton@kozjegyzo.hu

Képtalálatok a következőre: phone svg"(06-1) 201-4684, 201-8447

2020. február
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829